Mahasiswa Dan Dosen DIII Perpajakn UNPAB Melaksanakan Study Banding Ke LHDN Malaysia

28 April 2018

UNPAB-Medan: Mahasiswa, Dosen Dan Ka.Prodi D-III Perpajakan Universitas Pembangan Panca Budi (UNPAB) Medan Nina Andriany Nasution, SE., AK, M.Si melaksanakan Study Banding ke  Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN; juga dikenali sebagai HASiL) adalah salah satu agensi utama memungut hasil di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Jabatan Hasil Dalam Negeri Malaysia diperbadankan pada 1 Mac 1996 dan dikenali sebagai Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia.

Lembaga Hasil Dalam Negeri ditubuhkan di bawah Akta Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia 1995 untuk memperolehi lebih kuasa terutamanya dalam bidang kewangan dan pengurusan kakitangan bagi meningkatkan kualiti pentadbiran percukaian.

Agensi ini bertanggungjawab bagi keseluruhan pentadbiran cukai langsung di bawah akta berikut:

Akta Cukai Pendapatan 1967

Akta Petroleum (Cukai Pendapatan) 1967